I´d give up chocolate - but I´m no quitter ;)
Stop. Take a Moment. Breathe.
more Quotes

13 december 2009

Vitklädd med ljus i hår...

Sankta Lucia firar vi idag den 13 december - Luciadagen

Luciasången
trad. första versen

Natten går tunga fjät
runt gård och stuva.
Kring jord som sol´n förlät,
skuggorna ruva.
//:Då i vårt mörka hus
stiger med tända ljus
Sancta Lucia, Sancta Lucia://Jag saknar tiden med barnen då vi gick upp tidigt tidigt på morgonen, när det fortfarande var mörkt ute. Åkte iväg till dagis och skolan och alla barnen klädde om till lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar... Tände ljus och lyktor som barnen fick hålla i.

Förväntansfulla föräldrar och syskon som gnuggar sömnen ur ögonen medan luciatåget skrider in och sjunger de välkända sångerna. Barnen var så himla gulliga i sina dräkter och sjöng för fulla halsar. Det var tider det.


Illustration Jenny Nyström

Har även en del minnen från när jag och mina syskon, tillsammans med våra kusiner firade Lucia. Vi sprang omkring i våra vita dräkter med glitter i håret och runt midjan. Alla ville vara Lucia och bära kronan.

Varje år lussade vi för mormor och morfar och föräldrarna, ibland flera gånger. När vi blev större tog vi med våra instrument och spelade julmusik för dom också. De tyckte vi var jätteduktiga och vi var glada och nöjda. Vi hade väldigt roligt!Vår tradition är att se ett Luciatåg förståss och fira med nybakat saffransbröd, lussekatter, som vi säger, pepparkakor och dricka glögg. Så i år går vi till Hembygdsgården som har Gammeldags julmarknad och får besök av Lucia på söndag.

Trevlig 3:e Advent!

Inga kommentarer: