I´d give up chocolate - but I´m no quitter ;)
Stop. Take a Moment. Breathe.
more Quotes

6 augusti 2009

Planen

Under 14 år har det blivit en del renoveringar. Listan har varit lång, några har vi kunnat stryka och några nya har lagts till. Det är väl så när man är husägare - jobbet tar aldrig slut! Men det är ju faktiskt ganska roligt också. Ungefär som när ett frö sås till det börjar gro och tar form - så känner jag inför våra projekt här hemma. Visst är det jobbigt på vägen till målgången men tänk så fint det blir när allt är klart! Det är i alla fall vad jag riktar in mig på, annars skulle man nog aldrig sätta igång med stora projekt som t ex riva ut ett badrum eller ett kök...
***
Nu har turen kommit till trädgården. I första hand så är det altan/veranda som ska byggas - äntligen! Som ni kanske ser på husbilderna så finns det varken dörr eller altan ut till baksidan till vår stora förtret. Vi har önskat en altan så länge jag kan minnas men den har fått stå åt sidan för annat mer akuta saker som jag inte heller önskar ha ogjort. Gissa hur många gånger vi har sprungit fram och tillbaka med brickor runt huset...man blir så less!
***
Det ska bli en kopia av verandan på framsidan, fast mycket större. Jag vurmar för den amerikanska södern, men drar även åt amerikanska östkusten så lite inspiration därifrån blir det. Ser att fler har fått upp ögonen för just en sån verandatyp under senare år, kul att se för ingen är den andra lik!
***
Ja, när vi ändå ska bygga altan och allt jobb som det medför så skulle det väl ändå vara skönt att få ordning på markytan kring huset också? För att inte nämna garageinfarten - katastrof! Efter flera uppgrävningar (vattenläcka, rörstopp/byte, dränering) så har det gått hårt åt den fina grusgången som en gång fanns.
 Dessutom fick vi en illa asfalterad plan som blivit halvt uppgrävd och lämnad åt sitt öde. Fult som bara den! Så vi bestämde att lägga marksten över alltihop (nästan) och snygga upp i rabatter och jämna till gräsmattan och så mer gräsmatta...och....och.... Snacka om att det är svårt att välja sten och färg! Jag blir inte klok på det, ritar och räknar för fullt!
***
Ja, och uteplatser kan man väl inte få fööör många av?? Vi helgarderar oss och ritar in en uteplats i anslutning till altan (med uppmurad grill!) och så blir det en pergola. Ni vet en sån där romantisk vit med pelare och rosor som klättrar uppför...
***
Så det här är vår checklista framöver:
  • Hitta en grävare, stensättare, snickare, rörmokare, takläggare, plåtslagare (elektriker har jag hemma! tack o lov...) - till vettiga priser!
  • Beställ jord, sättsand, gräs, marksten, brunnar, virke, skruv, reglar, takstolar, golv, altandörr, stuprör.... - till vettiga priser!
inför
  • Altan med tak
  • Uteplats med murad grill (vatten indraget)
  • Pergola
  • Marksten från garageinfarten och ut till tomtgränsen
  • Marksten på framsidan framför trappen och till höger
  • Natursten/Kullersten runt husgrunden och rabatter mm
Puh! Tur man har en sambo som INTE har tummen mitt i handen!
(Lägger in planritningen framöver)

Inga kommentarer: