I´d give up chocolate - but I´m no quitter ;)
Stop. Take a Moment. Breathe.
more Quotes

26 juni 2010

Husprojekt Sommaren 2010


...och förmodligen för några år framöver...


Okej, det här lutar åt att bli världens längsta inlägg.. håll i er!

Sommaren 2009 bestämde vi oss för dra igång ett stort utomhusprojekt. Länge länge har vi velat bygga en veranda på baksidan av huset och länge länge har vi velat göra något åt vår slitna framsida och garageinfart.

En före-bild:

Gå till inlägg med start i augusti 2009 för en närmare titt på grundarbetet som utförts.

Vi har haft tid att tänka och planera under årens lopp så vi visste hur vi ville ha det (ehum...nästan). Eftersom vi gör det mesta jobbet själva har vi varit på det klara med att det kommer att ta TID! Ursäkta mig, blir tvungen att korrigera lite... "vi" betyder att Lasse, alias snickarn/sambon/mannen i huset, utför jobbet och att jag står för detaljerna (och ibland de galna idéerna). Bra fördelat va?

Här följer bilder och en uppdatering om hur läget ser ut idag.


Vår plan var att få bort markgruset som omgav huset och delar av garageinfarten. Vi ville ha gräsmatta, en snygg markstensbelagd infart att parkera bilen på och en välkomnande entré framför huset.


I sommar prioriterar vi:

1. Att få klart resterande stenbeläggning. Till höger om entrén saknas en bit av gatstensmönstret (se bild ovan). Vi anlitade hjälp men hann inte klart under hösten. Nu hoppas vi att killarna snart har tid att komma tillbaka och slutföra jobbet.

Ser ni hålet längst bort på mittenbilden ovan? Vi fick ta bort en bit av häcken för att kunna komma in med en grävmaskin så...

2. Häckplantor ska beställas och planteras till hösten.

Dessutom ska gräsmattan fixas till så den blir jämn, tät och grön. De bruna plaströren (på vardera sidan om entrén) ska målas vita. Det får bli ett senare jobb.


3. Vi har även en bit kvar av kullerstenen att lägga längs med häcken (till höger) som gränsar till vår granne.


 

Men den allra högsta prion ligger främst i att färdigställa verandan. Golv och tak hann vi bygga klart i höstas och dörren satte vi in tidigare i våras.

4. El till belysning och högtalare ska dras och installeras.

5. Stolparna ska kläs in och innertak ska sättas upp.

6. Staketet ska monteras. Det ska se likadant ut som den lilla verandan på framsidan (se bild ovan).

7. En trapp med räcke ska snickras. Har ingen ritning färdig än. Funderar fortfarande på hur den ska se ut och letar lite överallt efter inspiration.

8. Staket/spaljé (eller vad man nu kallar det för...någon som vet?) för att dölja luftrummet med plintar och stolpar ska byggas. Vet inte hur det ska se ut än.

Hela verandan ska målas vit. En del finsnickerier tillkommer och växter ska planteras så småningom. Förmodligen nästa år.Vi fick ju vår efterlängtade dörr insatt i våras. Så glad! Det tillkommer en del efterarbete.

9. Vi kommer förmodligen be en murare komma hit och fixa till runt dörrhålet eftersom vi har en rappad fasad som kräver lite extra omsorg.


10. Insidan behöver också fixas till med nya foder runt dörren. Skulle gärna vilja passa på att tapetsera om och lägga ett nytt golv också. När elementet monterades bort blev det två hål i golvet som måste åtgärdas på nåt sätt. Det kanske blir ett projekt till hösten/vintern - vem vet... (en kan ju hoppas! ;))I anslutning till verandan har vi grävt ut för en uteplats att gå ner till. Där tänkte vi mura upp en grill med avlastningsyta och en liten diskho. El och vatten är indraget till platsen. Vi gjorde ett riktigt fynd
 förra året och fick köpa marmorplattor billigt på ett stenhuggeri. Läs om äventyret HÄR.

Det här blir dock ett senare projekt - kanske nästa sommar.

11. Beläggning av marmorplattor. Plattorna ska knäckas och varvas stora och små om vartannat, så de kommer inte ligga så här uppradat som på bilden.

12. Grillplatsen ska muras upp. Än så länge har vi ingen färdig bild av hur det kommer se ut. Bottenplattan är i alla fall gjuten.

13. Ett litet pergolatak ska byggas över grillplatsen och målas vit.

Tänkte också göra plats för någon sorts klängväxt till hörnen och bygga växtstöd. Senare - mycket senare ;)

Det kommer bli så fint!Det här ska bli en pergola.
(någon dag, långt långt fram)

Vi hade inte tänkt göra någonting alls här i år. Vi har haft pallar med mursten ståendes intill platsen. För några veckor sedan upptäckte vi att det saknades sten... någon har varit här och plockat! Så fräckt! Det gjorde att vi blev tvungna att köpa mer sten och beslöt oss för att mura upp grunden så att inga lösa stenar ska kunna hämtas mer...!!

14. Tanken är att golvet ska läggas i höjd med murstenen. Stolpar ska sättas i varje hörn och ett pergolatak byggas upp och målas vitt. Vi tänkte sätta en spaljé på två sidor och har planterat murgröna och kaprifol som ska klättra uppför. Trappan ska fixas till, är inte nöjd med hur den ser ut just nu.

Det här ska bli en skön viloplats. Jag vill ha en järnsäng här som vi kan använda som soffa/säng och slappa i. På framsidan tänkte jag sätta rabatter och på sidorna vill jag ha några gröna frodiga buskar.


Puh! Är ni kvar? Sa ju att det skulle bli världens längsta inlägg...

Okej, tror jag täckt in allt nu :) Bäst att springa till sambon med en syrgastub efter han har läst det här inlägget hahaha!!

~~~~

Sara som har bloggen Small Town Style fick en idé om en utmaning över sommaren. Den går ut på att sammanställa sina projekt (i sin egen blogg) och sedan rapportera till hösten om hur planerna har framskridit. OM ni känner för att delta eller läsa hennes inlägg - gå HIT.


Tjingeling!


Posted by Picasa

6 kommentarer:

Carolyn sa...

It all looks very stylish! It is a big project but it seems to be coming along well.I think you will really enjoy this new veranda and the pergola when you get it done too.

Enjoy your weekend,
Carolyn

KarenSue sa...

Wow! I'm impressed!
I read it all.
Have a good week!
KarenSue

Annelie sa...

Jisses Sanna, vilka projekt ni har.
Men det låter som om ni har en plan, i alla fall någorlunda.
Are you serious??? Någon stal stenar??? Men guuud så fräckt, och så arg jag blir. Kan bara tänka mig hur arga och besvikna ni blev. Stenarna är himla snygga, förresten. Ska bli kul att se så småningom hur pergolan blir.

Jag görgillar stenarna mot husväggen och stengången. Bara såååå snyggt. Vilken bra smak ni har.

Tråkigt att ta bort lite häck för grävmaskinen, men det är väl sånt som bara måste göras, man får liksom inte tänka på det.

Ha det så gott, det var kul att se alla projekt.

Annelie

Gugi sa...

Hej! Jag är så glad att jag fann din fina blogg... Ni har gjort så mycket fint på eran gård och det kommer att bli hur bra som helst! Kul med projekt men arbetsamt förstås!
Lycka till med projekten i sommar!

Kram Gugi

Anonym sa...

Hej! Det ser ut som det går snabbt fram ändå :-)
Bra jobbat och snyggt blir det!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Fniss, jo... jag är kvar men jag känner av astman...;-) ...Närå, inte alls!
Gu, så mycket fint ni gör "därhimmavid" . Och så bestört man blir att någon vart o norpat sten från högen!!

När vi gjorde altan för mång år sedan och tog upp en dörr ut från rummet, så vart vårt hus såå mycket bättre tyckte vi. Tillgången till uteplats på samma nivå som huset är guld värt!

Ha det!
Hillevi