I´d give up chocolate - but I´m no quitter ;)
Stop. Take a Moment. Breathe.
more Quotes

28 juni 2011

A walk in the park


Igår när jag och ungarna var i Linköping passade vi på att besöka Trädgårdsföreningen. Jag har arbetat, bott och tillbringat mycket tid i denna stad, men besöken till parken har varit väldigt få. Det har hänt en hel del sen jag var här senast.


Överallt i parken står enormt stora lindar och en fantastisk kastanjeallé. Trädens grenar breder ut sig över oss som jättestora tak. Vi stod och beundrade ljuset som föll genom bladen och dottern tyckte jag skulle ta en bild "så kan du lägga ut den på bloggen mamma" ;)


Tja, jag vet inte om jag lyckas förmedla den så bra, men lite kanske?


Överallt små trädgårdsrum med stenbelagda gångar och bäckar med porlande vatten. Massvis av färggranna rabatter med växter som jag inte har en aning om vad de heter. Men njuta av dom kan man ju ändå. 

Aah så vackert!


I parken finns kartor med namn på alla växter. Är man i planteringstagen och undrar hur en viss växt ter sig eller vill ha ren inspiration, är det här en perfekt plats att strosa omkring i.


Grunden lades för dryga 150 år sedan. Man ville sprida intresset för odling. Genom att anlägga en plantskola och öka Linköpingsbornas kunskaper inom trädgårdsskötsel, ville man stimulera odlingen för husbehov. Parken skulle också etableras för att främja fruktträdssodlingen i Östergötland.
Sedan i lördags har temperaturen stigit och det har bara blivit varmare och varmare. Idag har vi haft 27 grader och full sol. Hett! är bara förnamnet ;) Något som märktes på grönområdena i parken, där det låg folk och solade här och var.


Glaspyramiden - Tropikhuset, i bakgrunden innehåller en resturang och ett växthus längre bort. Åh så mycket fint det fanns i den butiken må ni tro! Massor av fina möbler i smide, prydnadsföremål till trädgården, inredningsdetaljer, krukor... (gah, jag döör så fint!) och så växter förstås hihi!Paviljongen var som ett sött smycke. Den heter "The Golden Love Pavilion" och är bara ett år gammal. Ankan på spiran ska symbolisera framgång och kärlek. Skaparen heter Joanne Posluszny Hoffsten och hon hoppas att många kärlekspar ska vigas här.Fjärilsrabatter.En anledning till att besöka Trädgårdsföreningen är för att se idéträdgårdarna. Fyra entreprenörer har fått anlägga varsin trädgård med temat "tur och retur". Syftet är att inspirera besökare till att anlägga egna täppor och låta fantasin flöda fritt.


Här är den första.


 
Nästa trädgård bestod av mycket stenmaterial, svart och vitt, yin och yang. Jag hade gärna velat veta tanken bakom varje trädgård men, tyvärr fanns ingen information att läsa någonstans.


 

 
Nummer tre.

Ett tåg kommer lastat - full av växter.


 
Den fjärde trädgården har jag lyckats hitta lite information om. De beskriver den som "returen i naturen" dvs komposten och har lagts centralt på ytan. Den ena sidan är lite vild och den andra mer strukturerad.
 Det finns så mycket mer att se och göra i denna park. Ett besök hos Naturcentrum, Bigården och Belvederen till exempel. Eller så kan man ta ett gratis gympapass med Friskis & Svettis om kvällarna.

Perfekt utflyktställe för er som har mindre barn.
Packa picknick-korgen, för här kan man vara läänge!


För mer information kan du besöka hemsidan för Linköpings kommun


Ha en trevlig dag!


Posted by Picasa

4 kommentarer:

SueBee sa...

What a wonderful place!! I love the garden bed and the pot of gold.
I could spend all day hanging out there.
Enjoy your day sweet friend!
xoxo~Sue

A House With A View sa...

Gahhhhh, shit vad härligt!! Och vilka heeeelt uuuunderbara bilder!! Vilket vackert ställe ni besökt! Och du har verkligen sinne för att få till bilderna heeelt magiskt fina!!!

Stooooooooooooooooor kraaaaaaaaaam aka

Gugis Pärlor sa...

Helt underbar trädgårdstur du bjöd på idag! Visst går det att få en massa inspiration från allmänna platser, parker o.dyl. Nästa gång får det nog bli en trädgårdssäng istället för soffa, tror jag det (fniss) Varmt här med... idag tog vi till schappen till havet och friskare vindar!

Kram Gugi

Anonym sa...

[url=http://ivlkrwnnz.com]ReUog[/url] , KlmCWAIRxCt - http://hhmgziigpu.com