I´d give up chocolate - but I´m no quitter ;)
Stop. Take a Moment. Breathe.
more Quotes

10 december 2010

Julklappslek


Hej!

Tack för era hälsningar och berömmet över mina pepparkakor. Jag blir så glad :) Förra lördagen sa jag att vi skulle iväg till släkten och leka en lek - julklappsleken. Det var några som ville veta vad den går ut på och vad jag lyckades få med mig hem. Så här kommer ett försök till en förklaring - som vi leker den.

Du behöver:

Tärning
Larmklocka
Paket - 2 st per person
Ett rymligt bord
 Glatt humör, leksugna vänner

och

en strategi ;)Änglapar och ljusslinga som jag fick behålla i årets lek 


För att delta i leken måste du köpa två stycken femtio-kronors paket och slå in dom med omslagspapper. Vi försöker hitta saker som är användbara för alla men ibland är det svårt att hitta något som passar både barn och vuxna. Men det brukar lösa sig ändå. Alla paket läggs upp på bordet vi sitter runt så att alla kan se och nå dom. Vi var nitton personer så det gick åt ett stort bord för att alla skulle få plats. Som tur är hade vi tillgång till ett rymligt vardagsrum!


En tärning tas fram och den ska vandra runt bordet så att alla får slå varsin gång i turordning. Får du en etta eller en sexa på tärningen får du välja ett paket på bordet. Tärningen slås tills alla paket är utdelade. Någon kanske bara sitter med ett paket medan någon annan har fått fyra och så vidare. Men hav förtröstan! Nu börjar det roliga!Några av paketen som delades ut under kvällen.

 Nu ska alla paket öppnas och tittas på. Vi brukar gå laget runt så att alla får visa upp vad de fått och vi lägger allting framför oss på bordet. Sedan ställer en utvald person klockan på en viss tid som är hemlig för oss andra. När tiden startar börjar man åter igen att slå tärningen (i snabbt tempo) - får du en etta eller sexa, får du sno ett paket från någon annan! Det blir en vild fajt kring bordet. Man får ta från vem som helst och hur många gånger man vill. Vissa saker är mer eftertraktade och det blir ett himla bytande fram och tillbaka över bordet.

Det gäller att hänga med och vara snabb för nu går det ju på tid! Alla vill slå tärningen så många gånger som möjligt så man får chans att ro hem fler paket. Men situationen kan förändras i ett trollslag. Ena stunden har du kanske fyra-fem paket för att i nästa stund sitta helt tomhänt. Det är det som gör leken rolig och spännande! Ska man hinna få något paket innan tiden är slut?! Bakform av hjärtan (och post-it block i olika storlekar samt markeringspennor som inte är med på bild) som jag fick behålla i årets lek. När speltiden är slut och leken avbryts brukar vi kolla vilka som sitter tomhänta. De som inte lyckats behålla något paket får i turordning välja ett valfritt från någon annan men, personen man väljer ifrån måste ha minst ett paket kvar själv. Du får alltså inte ta från någon som sitter med ett paket för då blir ju den personen i sin tur utan. Sedan är det bara att pusta ut och gå igenom sina erövringar ;)


Hängde ni med? Låter det som rena rappakaljan?
Det här är vår modell men jag är säker på att det finns en hel del andra varianter. Det går även spela med två tärningar men eftersom vi var så många skulle det ta en evighet att bli färdig. Pengasumman kommer vi överens om i förväg och speltiden går ju att variera från gång till gång beroende på hur många som ska vara med.


 ~~~


Idag skiner solen över vår lilla stad och snön gnistrar så fint! Här är en bild av dotterns snöhjärta som hon gjorde för några veckor sedan. Vi har ju fått så otroligt mycket snö så hjärtat har legat begravt en tid, men nu börjar vi se konturerna igen.


 

Jag önskar er en

Trevlig Helg!

Posted by Picasa

4 kommentarer:

Gugis Pärlor sa...

Kul lek och roligt att du delade reglerna med dig! Det skulle vara roligt att genomföra i julhelgen ;O)Hmmm...Måste ta mig en funderare!
Hos oss skiner solen också klart och fint... Tur att man inte behöver sitta där på prisutdelningen (fniss) Det skulle jag aldrig klara av och dessutom ha kamerorna som bevakar varje gäspning...

Trevlig helg Sanna!

Kram Gugi

Firefly Hill sa...

that sounds like so much fun! my daughter plays something like that at school during their holiday party. she says it gets very crazy!

xo,

annie

Annelie sa...

Låter galet och kul! Det tar det här med julklappar till en annan nivå och det gillar jag.

Dödiggar dina pepparkakor, tycker att det var fräckt hur du gjorde dekorationene lite taggad där det saknades en kroppsdel. Syns att du vet vad du gör.

Och du, jag är helgrön av avund på eran snö. Skicka lite vetja!

Kramar

A House With A View sa...

Ja den leken har jag faktiskt hört en granne prata om alldeles nyligen :) Och vilken passande present - bakform till en "bak-människa", fniss. Fotot med snöhjärtat är fantastiskt - såå vackert!!

Många lördagskramizar aka