I´d give up chocolate - but I´m no quitter ;)
Stop. Take a Moment. Breathe.
more Quotes

13 december 2010

Luciadagen


Hej vänner!

Idag firar vi Lucia.

Tycker ni inte att det är en vacker tradition vi har?

En mysig start denna måndag. För tidigt tidigt under den mörka kalla morgonen samlas vi överallt i vårt land för att fira Lucia. Åh vad jag saknar tiden när barnen var små och vi fick komma till förskolan och lyssna till alla söta barn som sjöng Lucia-sånger och julvisor för oss! De var så fina i sina vita dräkter med luciakronor, glitter och ljus överallt. Stjärngossarna i sina strutar som alltid tycktes vara liite för stora och som halkade ner över ögonen, småtrippande tomtenissar och pepparkaksgubbar med hattarna på sne´. Så många förväntansfulla barn och föräldrar och så en o annan rörd mamma med en tår i ögonvrån.. ;)

Magiskt och stämningsfullt!


För länge sedan var den 13 december en viktig dag. Lucianatten räknades som årets längsta natt. Enligt folktron var natten farlig, övernaturliga väsen var i farten och djuren kunde tala...


Luciadagen var en stor festdag då man åt mycket och lussebruden var en kvinna klädd i halm eller en halmdocka, som man dansade med under dagens festligheter.


Namnet Sankta Lucia kommer från en ung kvinna från Syracusa på Sicilien som år 304 led martyrdöden. Legenden säger att hon blev angiven av sin fästman för att hon var kristen. Det var straffbart i det romerska samhället att vara kristen, därför blev hon dömd till döden. Som hämnd stack hon ut sina ögon och skickade dom till angivaren. Sankta Lucia är idag de synskadades skyddshelgon.


Lussebullar, lussekatter, saffranskuse, saffransbröd.... kärt barn har många namn. Om dess härkomst kan ni läsa mer om till exempel HÄR


Till Lucia bakas det bröd på löpande band. Helst ska det vara dessa krumelurer "lussebullar" med russin som får sin gula färg av saffran. Jag bakar efter ett vanligt vetedegsrecept för bullar och lägger till två påsar saffran och en burk kesella.


Den ljusprydda Lucian som kommer inskridandes med en bricka förekom först i Västsverige år 1764. Under 1800-talet spreds seden med Lucia och blev alltmer populär. På 1920-talet skedde det första valet och kröningen av en Lucia. Följet eller Lucia-tåget var litet från början men har växt sig större med åren och nu ingår många tärnor, stjärngossar och andra figurer som hör julen till i tåget. Idag är det en stor familjär tradition. Namnet Lucia kommer från latinets "lux" och betyder "ljus". Melodi: Så mörk är natten
(en av många Lucia-sånger)

"Så mörk är natten i midvintertid
men se då nalkas Lucia
Hon kommer den goda med ljuset hit
hon kommer med hälsning om julefrid
hon kommer med ljus i sin krona".

"I mörka natten i midvintertid
vi hälsar dig väna Lucia
Välkommen du goda med ljuset hit
välkommen med hälsning om julefrid
välkommen med ljus i din krona".Nu önskar jag er ett trevligt Lucia-firande och en fin start på måndagen!


Fakta hämtat från Nordiska museet


Posted by Picasa

4 kommentarer:

Annelie sa...

Så kul att läsa om lucia, både fakta och ditt eget firande.
Här blir det inte så mycket firande annat än att vi bakar lussekatter och kanske tittar på svenska lucia via internet. Jag tittade förstås på luciatåget på Svenska julmarknaden här i Boston. Håller med om att det är fint med små barns sjungande. Ryser faktist ofta när jag hör dem sjunga de traditionella sångerna.

Ha en trevlig lucia Sanna!

Kramar

Linda i Lönnbacka sa...

Tänk vad man fort kan glömma vad som ligger bakom våra traditioner, tack för lektionen :)

Önskar dig en riktigt mysig luciadag!!

Kram kram

A House With A View sa...

Vilken intressant läsning, tack för det! Men vilka supervackra foton i inlägget, har du fixat och trixat till dem själv?? Jag gissar det! Jag vill OCKSÅ KUNNA, hihi. Verkligen superfiiina!!

Många luciakramizar från aka

Huset vid ån sa...

hej svejs!
Alltid kul att få läsa lite "mer" om Lucia....Tack för det!

Hoppas att du fick njuta o ha en stämningsfull o fin dag!

Julkramar till dig!
Therese