I´d give up chocolate - but I´m no quitter ;)
Stop. Take a Moment. Breathe.
more Quotes

8 december 2010

Pepparkakor - CoolStuff"Spring spring så fort som ni orkar - ni kan inte fånga pepparkakspojkar"... Har ni hört berättelsen eller kanske läst den någon gång för era barn? Det är en gammal folksaga som handlar om jakten efter en pepparkakspojke som rymt från ugnen. Jag vet inte vart sagan härstammar ifrån men på engelska heter den "The Gingerbread Man" eller "Räven och pepparkakspojken" på svenska.Men hoppsan! Vad har hänt här?! Jag gissar att dessa bruna pepparkakspojkar inte kommer springa särskilt långt... de saknar ju både ben och armar! Någon har tagit en stor tugga på alla mina pepparkakor hm... hur gick det till?Jag har blivit en av de utvalda att testa några produkter från butiken CoolStuff. Jättekul! Jag fick välja vad jag ville ur deras sortiment och det är nog ingen som blir särskilt förvånad över att jag har valt bakprodukter ;) Så nu blir det lite allvarligt snack om produkten och vad jag tycker om den.


Först ut är dessa härliga och roliga pepparkaksformar. Det gick ju bara inte att motstå! Perfekt om man inte skulle "orka" äta en hel pepparkaka hihi! Ungarna tycker de är jätteskojiga.Formarna är väldigt stadiga och aningen högre än våra vanliga svenska pepparkaksformar. Inga svårigheter att diska av dom för hand. Det står ingenting om det går att diska i diskmaskin men det är en annan beläggning på formarna så jag tror inte att de rostar eller blir fula. Jag har inte provat.Jag har köpt en färdig deg. Kanske inte lika god som egen hemgjord men, pepparkaksdegar är något jag inte behärskar... På förpackningens baksida står annars ett recept av "Fred´s famous ABC cookie recipe" som man kan prova. Det står på engelska och det är amerikanska måttsatser så det kan vara lite svårare (för oss svenskar) att få till rätt mängd ingredienser om man inte är van vid omvandling. Kanske CoolStuff kan ordna med en bra översättning för de som vill prova receptet?


En sak som jag upptäckte var att jag fick trycka ner formen ganska hårt i degen för att den skulle gå igenom ordentligt. Kakformarna är trubbiga. Det ser fint ut på framsidan men när jag vänder på degen (som på bilden nedan) ser man att formarna inte skurit rakt igenom. Nästa gång gick det bättre eftersom jag visste om det men, då fick jag trycka mycket hårdare. En vassare eller smalare kant på ena sidan av kakformen hade varit att föredra.


Det här med konturer kan vara lite knepigt ibland. På den här kakformen ser jag tydliga och ordentliga vågiga konturer (där benet eller huvudet gått av) men när kakorna kommer ut ur ugnen är de inte så synliga längre. Min erfarenhet är att det kan bero på vilken konsistens degen är av och om den innehåller bakpulver. En mjukare deg flyter ut mer under bakningsprocessen, särskilt om det är bakpulver i den har jag märkt. Eller så är det bara jag ;) 


Men vad gör det om konturerna kanske inte riktigt syns, för såna här pepparkakspojkar är ju väldigt fina att dekorera med kristyr och annat. Jag gillar storleken. Här går det snitsa till det ordentligt med detaljer om man är duktig med spritsen. De två formarna utan ben/arm är dryga 9 cm och formen utan huvud är ungefär 6 cm.


Så här ser förpackningen ut.

Vill du köpa den går du in på http://www.coolstuff.se/ eller klickar på länken HÄR för att komma direkt till julklappskategorin - "Julklapp till mamma". Hos CoolStuff finns en mängd roliga saker och ett perfekt ställe att handla julklappar på för den som vill ha något kul eller annorlunda.

Hur är det bloggvänner? Är ni kvar eller har ni sprungit ut i köket och satt en pepparkaksdeg? ;)


Trevlig onsdag!


Posted by Picasa

7 kommentarer:

Gugis Pärlor sa...

Jepp, jag finns nog kvar här... Njuter av dina fina pepparkakor istället för att göra egna! Otroligt hur skickligt du har fått glasyren ovanpå ;O) Jag har en bakstämpel från Coolstuff... borde söka fram den nu och göra lite homemade-pepparkakor med den! Ha en fin dag i bakandets tecken, Sanna!

Kram Gugi

Jen sa...

Jag är också kvar...hi hi hi. vad roligt för dig att du fått chansen att vara lite "testperson", jätteroliga kakor, och snyggt dekorerade.

Ha en mysig onsdag Kram jen

Huset vid ån sa...

Hej Sanna!
Vilket fint pepparkaksbak du bjuder oss på...
Kan känna den goda doften ända hit....

Kul att du ville vara med på min lilla utlottning också....

Julkramar till dig!
Therese

A House With A View sa...

Inget spring till baket för mig, hihi, sitter som gjuten i soffan :)) Nää då, planerar pepperkaksbak om ett par veckor då jag ska till mina föräldrar. Men ååååh så superfina pepparkaksformar, skithäftiga!

Många kramizar aka

Systrarna Hjertén sa...

Ha, ha! Jag köper också min deg. så jag behöver inte springa...

Coola gubbar!

Mvh
Frida

Helena, The Swenglish Home sa...

Underbara! I synnerhet som du har låtit dem få ansiktsuttryck av kristyr som vittnar om att de inte är helt lyckliga över avsaknaden av diverse kroppsdelar... Hm, låter jag obehagligt morbid om jag skriver att jag gillar dem för det...;-)

Kul att få vara "försökskanin" för så skojiga saker - grattis!

Undertecknad moss-madam går ju förstås direkt igång på din mosskrans och nu är jag riktigt taggad att torka citrusfrukter en masse, efter att ha sett många kreativa bloggerskor dekorera så fint med dem.

Stor kram till en mysig bloggsyster, vars bakinlägg ALLTID inspirerar!

Helena

Huset vid ån sa...

Hallå Sanna!
Hoppas allt är bra med dig!
Önskar dig en mysig o stämningsfull adventshelg!

Julkramar till dig!
Therese